Wat is een straatadvocaat Stanley ter Haar Straatadvocaat Leeuwarden
Desirée van Deurse StraatadvocaatStanley ter Haar StraatadvocaatStraatadvocaat

Wat is een Straatadvocaat

Wat is een Straatadvocaat 
Stanley ter Haar/ sociaal ondernemerschap

De Straatadvocaat is een vertrouwenspersoon en belangenbehartiger  die onvoorwaardelijk kiest voor zijn cliënten. De straatadvocaat speelt een heel belangrijke rol: Hij is geen hulpverlener geen Jurist maar heeft kennis en kunde rondom de leefgebieden van cliënt. Boven al is de straatadvocaat onafhankelijk. Ten opzichte van de overheid, instellingen, instanties, organisaties of dienstverleners. Om de onafhankelijkheid te waarborgen, kan een straatadvocaat nooit in dienst zijn van de overheid of zorginstellingen die door deze overheid/gemeenten worden betaald. Hier gaat het vaak mis in de branche. De straatadvocaat opereert op het snijvlak waar het vaak fout loopt, communicatie wordt onderbroken en waar de maatschappelijke én individuele lasten het grootst zijn. Doel is het herstellen van vertrouwen, bij elkaar brengen van zorg en maatschappelijke dienstverlening.

Wat is een Straatadvocaat
‘vliegende keep’

Hij is mobiel, kan snel ter plaatse zijn en werkt zo min mogelijk op kantoor (outreachende werkwijze). Hij zoekt actief mensen op die tot de doelgroep kunnen worden gerekend, kent de ‘rafelrand’ van de samenleving en (onder)zoekt actief de mogelijkheden tot samenwerking met álle betrokkenen: mantelzorgers, hulpverleners en maatschappelijke dienstverleners (sociale dienst, woningbouwverenigingen, politie, onderwijs, gemeenten) De straatadvocaat staat mensen bij op juridisch gebied bij procedures, en vergroot daarmee de kans op maatschappelijk herstel.
(bron: Manifest ‘StraatAdvocaat’).

Afbakening speelveld

De straatadvocaat begeeft zich nadrukkelijk niet op het speelveld van de hulpverlening. De hulpverlening heeft zijn eigen taak en moet dit vooral blijven doen. Echter als dak- en thuisloze heb je vaak te maken met een veelheid aan instanties die vaak onvoldoende op elkaar aansluiten en moeilijk samenwerken. Dat kan er toe leiden dat juist mensen die heel veel problemen hebben weinig (of zelfs geen!) hulp hebben. Soms is het al lastig om überhaupt bij de hulpverlening binnen te komen. Een straatadvocaat kan mensen daarin bijstaan.

Voorbeeld van aantal instanties waar één persoon mee te maken kan hebben:

  • Maatschappelijke Opvang
  • Verslavingszorg
  • GGZ
  • Huisarts
  • GGD
  • Schuldhulpverlening
  • Dagbesteding
  • Sociale Dienst
  • Reclassering
  • Woningbouwvereniging

Het blijkt in de praktijk een hele klus om al deze zaken goed op elkaar af te stemmen. Ook voor hulpverleners is dit een flinke kluif. De dak- en thuisloze zelf dreigt steeds meer grip en zicht op het eigen leven kwijt te raken. Iemand die op straat leeft, sleept vaak geen administratie en agenda met zich mee. Als iemand niet beschikt over een postadres is het nog lastiger om het overzicht te bewaren. Overal waar mensen van het kastje naar de muur gestuurd worden, tussen wal en schip dreigen te vallen kan de straatadvocaat in actie komen.

Bron: Stanley ter Haar Desiree van Deurse 

Plaats hier je reactie

Vind ik leuk Like
1
Geweldig Geweldig
6
Boos Boos
1

Laat een reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *